Dit is het tweede deel van het kijkje in mijn leven. Vandaag wordt het iets minder persoonlijk omdat ik wat hulpmiddelen zal behandelen.
In deze blog wat informatie over technische hulpmiddelen die ik gebruik. Als je vragen hebt kan dat natuurlijk altijd.
Veel leesplezier!
-----
Hulpmiddelen
In het dagelijks leven zijn er heel veel hulpmiddelen die je kan gebruiken. Ik heb er zelf een paar, maar er bestaan er natuurlijk nog meer.
- Brailleleesregel
De brailleleesregel wordt via een usb-kabel aan een gewone laptop/computer aangesloten. Het is een smal apparaat dat voor de computer staat. Op deze computer moet wel speciale software zijn geïnstalleerd. Deze software wordt screenreader (schermlezer) genoemd. Er bestaan verschillende programma's. Dit programma zorgt ervoor dat de tekst die op het beeldscherm staat wordt omgezet in braille op de leesregel. Met knopjes scroll je door de tekst heen. Met andere knopjes kun je dingen aanklikken.
Je werkt dus eigenlijk met een gewone computer net als iedereen, alleen heb je nog extra software nodig.
Ik gebruik zelf ook nog een extra software voor internet. Hierdoor worden afbeeldingen eruit gefilterd en zijn de sites overzichtelijker weergegeven. Tegenwoordig maken veel sites gebruik van bewegende beelden en dit is voor blinden heel erg irritant. Hierdoor springt de cursor steeds na een paar seconden terug naar het begin waardoor je dus niks op de site kan lezen/doen. Dit is erg irritant. Vooral wanneer je de site interessant vindt.
- Iphone
Dit is de gewone Iphone die iedereen gebruikt, maar er zit een voiceoverfunctie in waardoor hij toegankelijk is voor blinden. Het grappige is dat dit in elke Iphone zit, maar dat bijna niemand hiervan weet. Wanneer ik een andere telefoon zou willen moet ik een speciale spraaksoftware kopen en dat kost natuurlijk veel extra. Daarom ging ik voor een telefoon waar dit standaard inzit en waarmee ik meer kan. Wil je hier meer over weten? Check dan mijn blogje over Steve Jobs.
- Daisy-speler
Een daisy-speler is een apparaat dat je kan vergelijken met een mp3-speler. Deze kan speciale formaten lezen die bijvoorbeeld de blindenbibliotheek gebruikt (daisy) Hij kan ook normale mp3-bestanden afspelen.
Mijn apparaat werkt met een sd-kaart. Op deze kaart zet je je boeken, liedjes en dergelijke. Via het apparaat kun je er dan naar luisteren. Het handige is dat hij volledig met spraak werkt. Zo weet je welk nummer je kiest. Je kan ook een bladwijzer in een boek plaatsen zodat je weet waar je gebleven bent. Erg handig om op deze manier een toegankelijke mp3-speler te hebben al is hij wel wat groter.
Volgende keer ga ik het nog over wat andere hulpmiddelen hebben en vervolgens zijn de nadelen van blind zijn aan de beurt. Ik ben benieuwd wat jullie daarvan zullen vinden en of jullie bij die dingen ooit hebben stilgestaan.
Die daisy speler heb ik ook, is inderdaad heel handig, maar ik heb er altijd zoveel of grote boeken op staan dat er geen muziek bij kan. Daarom heb ik nog altijd mijn gewone mp3speer erbij.
BeantwoordenVerwijderen