Toen ik klein was werd ik veel voorgelezen door familie. Ik kon zelf de plaatjes uit de kinderboeken natuurlijk niet zien. Daarom werd ieder detail voor mij beschreven. Na een tijdje kon ik het verhaal helemaal uit mijn hoofd vertellen en leek het net alsof ik het voorlas.
Op mijn vijfde ging in naar de school waar ik uiteindelijk vorig jaar pas weg ging. Ik begon meteen met het leren van braille en dus ook al gauw met het lezen van korte verhaaltjes.
Op de basisschool las ik heel veel. Sommige boeken mocht je zelf kiezen en andere boeken waren weer verplicht. Ik heb het altijd al leuk gevonden.
Toen ik ouder werd las ik een periode heel weinig. Ik las alleen de boeken die verplicht waren voor de leesverslagen van de taalvakken en de boeken van Harry Potter luisterde ik zo vaak dat ik het idee had dat ik ze uit mijn hoofd kende. Toen bestonden er nog maar vier.
De afgelopen vijf jaar ben ik weer veel meer gaan lezen. Dit ook omdat ik het luisterboek ontdekt heb. Dit gaat ten eerste veel sneller dan braille lezen en het is ook veel relaxter. Ik heb vaak discussies gehad met mensen of je het luisteren naar een boek wel lezen kan noemen. Ik ben van mening dat het kan omdat ik een boek nou eenmaal niet op de gebruikelijke manier kan lezen en ik de taal op een normale manier wil toepassen. Daarom zeg ik ook steeds dat ik een boek lees.
Ik ben lid van het Loket Aangepast-Lezen. Dit is een organisatie die luister en brailleboeken uitleent aan mensen met een visuele beperking of andere leeshandicap. Je kunt de boeken gratis uitlenen en moet ze binnen twee maanden terugsturen. Een uitstekende service!
De boeken worden voorgelezen door vrijwilligers. Dit zorgt er wel voor dat de stemmen niet altijd even prettig zijn, maar het is een uitstekende methode om aan fatsoenlijke boeken te komen. Ik heb erg veel respect voor de mensen die urenlang de tekst van een boek voorlezen zodat ik en met mij andere mensen ervan kunnen genieten.
Als je luisterboeken in de winkel koopt heb je vaak te maken met boeken die niet volledig zijn. Soms worden er delen van het verhaal weggelaten en dat vind ik heel irritant. Bij het Loket wordt alles voorgelezen: omslagtekst, opdracht, Citaten, Dankwoord en noem het maar op. Soms worden afbeeldingen zelfs beschreven. Dat is natuurlijk erg fijn voor ons.
Naast het uitlenen van boeken kun je je ook abonneren op kranten en tijdschriften. Deze zijn ook in gesproken vorm. Het is erg fijn dat visueel beperkten op deze manier ook de krant of een bepaald tijdschrift kunnen lezen.
Ik hou van allerlei soorten boeken. Toch gaat mijn voorkeur denk ik uit naar liefdesromans of psychologische romans. Fantasyboeken vind ik ook erg leuk.
Ik lees op allerlei momenten van de dag. Het hangt ervan af wat ik op een bepaalde dag te doen heb. Soms lees ik wel uren achter elkaar, maar dat licht natuurlijk ook aan het boek. Doordat ik naar de boeken luister kan ik tijdens het lezen ook andere dingen doen. Het komt regelmatig voor dat ik de vaatwasser uitruim of de was opvouw terwijl ik een boek luister/lees.
Het is ook fijn om tijdens lange autoritten naar een boek te luisteren. Dan gaat de tijd toch sneller om. Ook voor het slapen gaan lees ik heel vaak. Kortom: ik hou van lezen!
Ik noem het lezen, haha. :o
BeantwoordenVerwijderenIk vind het ook heerlijk dat we zo toch van een boek kunnen genieten.
Ja, ik vind het ook heerlijk om te lezen. Vooral omdat er echt zoveel boeken beschikbaar zijn bij loket aangepast lezen. Ik ga me misschien ook abboneren op een tijdschrift. Ik lees ook veel informatieve boeken, alleen is het wel irritant dat bij sommigen de noten pas achteraf worden voorgelezen en bij anderen de noten meteen in de tekst. En er worden ook hele litereatuurlijsten voorgelezen, dus echt het hele boek wordt voorgelezen. En dat sommige boeken echt zoveel uur duren, die vrijwilligers zitten dan ook uren in een kamertje voor te lezen.
BeantwoordenVerwijderen