zaterdag 14 januari 2012

Unser Star für Baku

Een blogje met een Duitse titel? Ja, dat wel, maar verder is het gewoon in het Nederlands. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je iets niet zult begrijpen. Het blogje gaat over een Duits tv-programma: "Unser Star für Baku" (Onze ster voor Baku) Ik vind dit een erg leuk programma en daarom wilde ik er wat aandacht aan besteden.

Waar gaat het over?
Baku ligt in Azerbaijan, het land waar dit jaar het Eurovisie songfestival wordt gehouden. In het programma gaan ze op zoek naar de artiest die Duitsland zal gaan vertegenwoordigen. Eigenlijk is het een soort talentenjacht, maar dan wel een beetje anders.

Het begon allemaal in 2010 met "Unser Star für Oslo". Precies hetzelfde programma. Hierin werd Lena Meyer-Landrut ontdekt die in dat jaar zelfs het songfestival won. Ik ben zelf een enorme fan van Lena. Ik vind haar muziek erg leuk. In 2011 probeerde ze het nog een keer, maar toen werd ze tiende.

In de zomer kon je je voor de audities opgeven. Het leuke van het programma (vind ik) is dat deze audities niet worden uitgezonden. Zo hoef je niet weken lang naar allemaal mensen te kijken die helemaal niks kunnen. Er worden alleen een paar hoogtepunten uitgezonden in een ander Duits programma dat erg bij deze zoektocht betrokken is. Dat vind ik dan wel weer leuk, maar weken lang alleen maar naar zoiets kijken? Dat heb ik al vaak genoeg gedaan.

Het programma begint dus met de 20 beste zangers en zangeressen van deze auditie. Afgelopen donderdag was de eerste aflevering te zien. Van deze 20 traden donderdag 10 kandidaten op. Van deze 10 kon het publiek er 5 naar de volgende ronde sturen. Volgende week komt er nog zo'n soort uitzending. In de uitzendingen daarna wordt er steeds afscheid van 1 kandidaat genomen.

Ik vond de kandidaten erg goed. Veel van de deelnemers zijn al heel lang met muziek bezig en nemen het erg serieus. Dat kun je erg goed merken. Er zitten een paar kandidaten bij die ik nu al heel goed vind. De jury is ook ontzettend eerlijk en dat vind ik ook goed. Je kan merken dat ze serieus met de talenten omgaan en ze niet voor de gek houden.

Het leuke is dat je tijdens de hele show de uitslag van de stemmen kan volgen. Je kunt steeds zien wie er bovenaan staat en wie er in de gevarenzone zit. Echt heel erg grappig. Wanneer de jury bijvoorbeeld zegt dat ze Shelly erin willen houden zie je het percentage van haar opeens flink omhoog schieten doordat de mensen thuis flink gaan stemmen. Het goede hieraan is dat je precies weet hoe je favoriet ervoor staat. Er is dus geen sprake van doorgestoken kaart. Het gebeurd ook vaak dat de favoriet het programma moet verlaten doordat mensen denken: "Ik hoef niet voor hem of haar te stemmen. Zij/hij krijgt vast wel genoeg stemmen". Bij dit systeem hoeft dat dus niet te gebeuren omdat je het precies in de gaten kan houden. Ik vind het zelf een enorme vooruitgang en hoop dat dit bij meerdere programma's wordt toegepast.
Het is wel erg zenuwslopend voor de kandidaten, maar ze hoeven dan niet in spanning te wachten. Het publiek heeft ook meer tijd om te stemmen omdat je niet op de uitslag hoeft te wachten. Als de lijnen sluiten zie je het meteen. Erg leuk!!

Ik ben erg benieuwd naar de volgende tien kandidaten en de ontwikkelingen in de volgende shows. Wanneer de winnaar bekend is zal ik vast wel laten weten wat ik van hem of haar vind.

2 opmerkingen:

  1. Klinkt best goed dat systeem. Dan hoef je inderdaad niet te wachten op de uitslag aan het eind. Ben benieuwd naar de vertegenwoordiger van Duitsland, ook naar die van Nederland trouwens.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lijkt me een veel beter systeem als bij alle andere series van zangwedstrijden enz..
    Zouden ze hier in Nederland ook moeten uitvinden vind ik!
    Haha

    BeantwoordenVerwijderen